Най-хубавият плаж в България

Най-хубавият плаж в България

България е място-съкровищница на прекрасни златисти плажове, където солените морски вълни галят бреговете, а по бистрите им води играят топлите лъчи на слънцето.
Но кой може да заслужи титлата „най-хубавият плаж в България“?

 

Прочетете надолу, за да разберете.
Четиво за 2 мин.

 

Нашата страна притежава божествени природни дадености, които залягат в основата на морския ни туризъм. Това допринася редица места по Черноморието да се превърнат в курорти с национално и международно значение.

Защо?

⛱️ Дължината на крайбрежието ни е 378 км, от които 200 км са плажна ивица, покрита с пясък.
????️ През лятото средната температура на въздуха по Черноморието е 28 °C и 25 °C на морската вода.
???? Имаме повече от 300 часа слънчеви дни през м. юли и август.

 

Ако трябва обаче да откроим само един като “най-хубавият плаж в България”, то истински бисер е Южният плаж в гр. Китен. Неслучайно наричат Китен – „малката перла на черноморското крайбрежие“.

 

Защо е обявен за най-хубавия плаж в България?

  • Разположен е на живописния залив „Урдовиза“, широко разгърнат към морето. Ивицата е с дължина от 1.3 км. и ширина 60 м., съставена от мек пясък, плажът е просторен и широк. Посещението му през летния сезон може да бъде с престрой под сянката на частен чадър или напълно безплатно за всеки желаещ.
  • Мястото впечатлява с магична природа, “прегърнато” от гора, зеленина и живописни скали, създавайки усещането за спокойствие, уединение и близка връзка с природата. На пешеходно разстояние по вълнуващ маршрут по плажа, през гора и над река, може да достигнете до другия курорт в съседство – гр. Приморско.
  • Съвсем наблизо са и къмпингите Юг и Корал, резерват Ропотамо, Царево, откъдето може да се навлезе на територията на Природен Парк Странджа – едно обещание за вълнуващи приключения и среща с традициите на района.
  • В най-южната част на Южния плаж се намира устието на река Караагач, подходящо място за риболов. Тук любителите рибари могат да хванат кефал, мряна, попчета, шаран.
  • В северната част на Южния плаж се намира кея за рибарски лодки. През лятото оттук тръгват корабчета за разходка, които могат да ви отведат до съседните градчета.
  • По предварителна заявка може да се организира плаване с каяци, която може да направите в клуба за приключения сред природата.
  • Мястото носи своята богата история от миналото, което му придава особена значимост и предизвиква интерес. При водолазни проучвания и подводна археология са намерени антични котви и артефакти, които свидетелстват за това как хората са приемали района като благодатен за живот още в древността – 3000 пр. Хр.
  • Южният плаж на Китен предоставя и много развлечения – водни спортове, водни колела, плажен волейбол, джет зони и заведения с морска кухня и плажни барове.

 

Посетили Китен и Южния му плаж веднъж, той ще Ви привлича да се върнете отново и отново.
А ако вече сте пленени и мечтаете да притежавате уютен апартамент с гледка към необятното море и с директен достъп до Южния плаж, то такова място съществува в апартаментен хотел La Veranda.

 

Ще идвате ли към морето тази година?

Направете запитване